Reizen door de geschiedenis en de toekomst in China

Cuba was ons goed bevallen het jaar ervoor, dus we dachten: we doen het gewoon nog een keer. En dus bezoeken we in 2010 opnieuw een communistisch land: China. In vele opzichten een unieke trip, alleen al omdat dit de enige groepsreis is die we ooit gemaakt hebben. Maar ook het land zelf is bijzonder, met zijn enorme tegenstellingen. De futuristische stadions in Peking staan in schril contrast met de in eenvoud levende monniken in het binnenland.

Met een schokje komt de nachttrein in beweging. We gaan op weg naar Xi’an, een enorme stad op ruim 900 kilometer van Peking. We hebben er al een paar dagen opzitten in de Chinese hoofdstad, waar we het Plein van de Hemelse Vrede, de futuristische stadions van de Olympische Spelen van 2008 en natuurlijk de immense Verboden Stad hebben gezien. We lopen en fietsen door de Hutongs, de oude wijkjes van Peking waar we als toerist een bezienswaardigheid zijn. Het hoogtepunt in de eerste dagen is zonder twijfel de Chinese Muur. Op dit bijzondere stukje geschiedenis staan en uitkijken over het groene woud waar de muur als een stenen slang doorheen slingert is heel bijzonder. We hebben de andere reizigers in de groep, waarin we veruit de jongsten zijn, inmiddels goed leren kennen en dus het is tijd voor een volgende dimensie: dronken worden in de nachttrein. Het werd een memorabele treinreis…

Meer van de indrukwekkende geschiedenis van China zien we bij de grote en kleine tempels die we bezoeken, de prachtige paleizen en andere overblijfselen uit het keizerrijk. Eén daarvan is het terracottaleger, een even krankzinnige als mooie uitspatting van een van de keizers. Achtduizend stenen poppen zijn uitgehouwen, om het graf van een keizer ‘te beschermen’. Je moet er maar opkomen.

Met een binnenlandse vlucht gaan we verder richting het westen. We bezoeken het prachtige maar toeristische plaatsje Lijang, dat in de buurt van de grens met Myanmar ligt. Ook de tempels in het nabijgelegen Dali en de kleinere tempels die verscholen liggen in de bergen rondom deze stad zijn erg mooi. We bezoeken nog wat kleinere dorpjes en zien een stukje van de indrukwekkende natuur, waaronder het Stenen Woud met zijn mooie rotsformaties. Dit gebied is zó mooi, hier willen we zeker nog een keer terugkomen. Maar met een groepsreis wordt het tempo door de reisleider bepaald en dus moeten we door. Gelukkig staat er nog veel meer moois op het programma.

Eén van de hoogtepunten moet dan namelijk nog komen: een boottocht over de Li Rivier, die tussen de karstbergen door slingert. Ook hier zijn veel toeristen, maar wat is het mooi… Via Ghuangzhou met zijn bijzondere marktjes (waar je onder andere levende schildpadjes kunt kopen) reizen we door naar Hong Kong met zijn wolkenkrabbers. Met een boottocht, waar we de zon achter de glimmende gebouwen zien ondergaan, sluiten we onze reis af. We zijn in een paar weken in sneltreinvaart door dit prachtige land gereisd en hebben een glimp gezien van wat het heeft te bieden. We doen dat graag nog eens over, maar dan in een iets rustiger tempo.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s