Roadtrippen in het zuidwesten van de Verenigde Staten

Ver voordat Donald Trump aan de macht kwam en het nog gezellig was in de Verenigde Staten, bezochten wij het zuidwesten van dit enorme land. In 2012 gingen we roadtrippend door de staten California, Utah, Colorado en Arizona. Het was een reis met overweldigende natuur, fastfood, hartelijke mensen en wolkenkrabbers.

Het leuke van rondlopen in een grote Amerikaanse stad, zeker de eerste keer, is het gevoel alsof je onderdeel bent van een filmdecor. De wolkenkrabbers, de grote hangbruggen, stoom uit de putten, de lange, rechte straten, de karakteristieke hoge huizen met brandladders en de groene stadsparken: we zagen ze talloze keren op tv. Nu staan we zelf midden in deze openbare filmset.

Wij beginnen onze drieweekse roadtrip in San Francisco, waarvan wordt gezegd dat het de meest ‘Europese’ stad van Amerika is. Dat zie je, op de oude uit Europa gehaalde trammetjes na, in ieder geval op straat niet terug. Alles is hier heel erg Amerikaans, van die indrukwekkende Golden Gate Bridge tot de overweldigende skyline. En natuurlijk het eten, dat van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vet, zout en veel is.

Na San Francisco rijden we naar het zuiden over de beroemde Highway 1. Een prachtige weg die langs de kust richting Los Angeles kronkelt. Wij slaan echter voor die tijd af het binnenland in, er zijn namelijk heel veel dingen die we liever willen zien dan LA. Dat betekent kilometers vreten en onderweg genieten van de prachtige landschappen. Het eerste nationale park dat we bezoeken is Yosemite, waar indrukwekkende rotswanden en enorme sequoia-bomen te vinden zijn.

De afwisseling van het landschap in dit deel van de VS is indrukwekkend. Zo kun je ’s ochtends nog met je voeten in de sneeuw staan en aan het eind van de middag in de woestijn. Ook bijzonder is het verlaten mijnstadje Bodie dat we onderweg nog even bezoeken. Bizar om te zien hoe hier in de middle of nowhere een stad is opgebouwd door gelukszoekers, en ook weer is verlaten.

Over lange, rechte en verlaten wegen rijden we door Death Valley richting Las Vegas. Werkelijke alles is hier over-the-top, in de twee dagen dat we hier zijn hebben we oren en ogen tekort. Het contrast met de overweldigende natuur die we in de dagen erna zien is enorm. We bezoeken diverse nationale parken met bizarre rotsformaties, grote rotskloven en fantastische uitzichten. De bijzondere Antilope Canyon, een kloof waarin door het water organische vormen zijn uitgesleten, is een nieuw hoogtepunt. We eindigen bij de Grand Canyon, maar door al het moois dat we al gezien hebben maakt die niet eens zóveel indruk. We zijn verwend geraakt…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s