Als man en vrouw naar Vietnam

Eén dag na onze bruiloft in 2015 stappen we in het vliegtuig naar Hanoi, in het noorden van Vietnam. We beginnen onze reis van drie weken in Ninh Binh, waar we een paar dagen relaxen op het platteland. In een decor van karstbergen kunnen we even bijkomen van alle indrukken van onze grote dag. Als we na twee lange vluchten en een paar uur rijden op een stoeltje bij onze kamer uitkijken over de velden, dan beseffen we dat ons een mooie reis te wachten staat.

Het landschap bij Ninh Binh is prachtig, we verkennen de omgeving met de fiets, de brommer en per boot en blijven ons verbazen over die prachtige karstbergen. Wij waren hier voordat deze omgeving door Instagram-meisjes werd overspoeld en hebben de prachtige natuur nagenoeg voor onszelf. In de dagen erna ontdekken we het bruisende Hanoi, met zijn leuke marktjes, heerlijke streetfood en  gezellige chaos. Ook maken we een tweedaagse boottocht door de beroemde Halong Bay. Wát een omgeving en wát een uitzichten…

Met de nachttrein zetten we vervolgens koers naar het noorden, tot aan de Chinese grens. In de omgeving van Sapa maken we een prachtige tweedaagse trekking, waarbij we dwars door de rijstvelden lopen. Veel mensen op het platteland lopen in vrolijk gekleurde, traditionele kleding en in de dorpjes horen we alleen het geluid van kippen en koeien. We overnachten in een Homestay, een primitief huisje dat tegen de berghelling is geplakt. Helaas lopen we de tweede dag een heftige voedselvergiftiging op en zijn we de dag erna aan het bed gekluisterd. We kunnen allebei niets meer, maar de nachttrein wacht niet. We slepen onszelf de trein in en vallen in slaap. We schrikken pas weer wakker als we de volgende ochtend vroeg Hanoi binnenrijden.

Gelukkig hebben we daarna een paar dagen strand op de planning staan in Hoi An. Voor drie stuivers vliegen we naar Da Nang, in het midden van het land. Hier hebben we in een hotelletje bij de zee gelukkig wat tijd om weer een beetje te herstellen. Met een brommertje ontdekken we nog wat van de omgeving en we laten ons nog even lekker masseren, een goed tijdverdrijf als de hemel losbarst. Het is prachtig groen in Vietnam, dat is niet voor niets…

Saigon

We nemen voor de tweede keer een binnenlandse vlucht, deze keer richting Ho Chi Minh City. Het voormalige Saigon is een wereldstad, of probeert dat in ieder geval te zijn. Veel van de  wolkenkrabbers staan leeg of zijn nooit afgebouwd. Erg gaaf zijn de diverse rooftop bars, waar we tussen de welgestelde Vietnamezen genieten van cocktails met uitzicht. De heftige geschiedenis van het land leren we kennen bij een bezoek aan de tunnels die tijdens de Vietnamoorlog zijn gebruikt, maar nog intenser is het War Remnants Museum. We zijn diep onder de indruk van de confronterende foto’s, verhalen en voorwerpen. Vooral de gevolgen van de chemische middelen, die door Amerikaanse vliegtuigen zijn verspreid over het land, zijn heftig om te zien.

We sluiten onze reis af in de Mekong Delta, een enorm waterrijk gebied waar de Mekong-rivier uitmondt in zee. Hier varen we door de dichte jungle, fietsen tussen de rijstvelden en drinken uit kokosnoten. Een mooie, veelzijdige en indrukwekkende reis. Eén die ons in vele opzichten heeft verrijkt. En, ook leuk, voor het eerst komen we na een reis thuis als man en vrouw…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s