Met een 4×4 door Zuid-Afrika en Mozambique

Dit moet wel de meest avontuurlijke vakantie zijn die we hebben gehad. Met een daktent en een stevige 4×4 reden we in 2016 door Zuid-Afrika en Mozambique. Waar wegen ophielden, gingen wij verder.

We staan in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo in een lange rij met auto’s te wachten op de veerpont. Ook wij moeten naar de overkant en daarna staan er nog honderden kilometers rijden over onverharde wegen op het programma. We hebben dus een lange reisdag voor de boeg, maar de eindeloze file voorspelt niet veel goeds. Er gaan maar een paar auto’s per keer mee op de boot, dus na een korte rekensom besluiten we om dan maar een heel stuk om te rijden. Dat is, hopen we, sneller dan wachten in deze rij. We hebben het geweten. De hele dag stuiteren we over onverharde wegen door niemandsland, langs straatarme dorpjes, ploegen tientallen kilometers door de berm langs een weg die in aanleg is en ten slotte rijden we dwars door de duinen, waar geen wegen meer zijn. Net voor het donker halen we de camping. Ik zet de lawaaiige motor van de auto uit en eindelijk is het even stil… We kijken elkaar aan: we zijn er!

Rijden door Mozambique is een avontuur en het contrast met Zuid-Afrika, waar we onze reis zijn begonnen, is enorm. Zodra we de grens overgingen kwamen we in een totaal andere wereld terecht. Vrouwen die met emmers op hun hoofd kilometers lopen om water te halen, mensen die in plaggenhutjes op stoffige vlakten wonen, supermarkten met lege schappen en heel veel onverharde wegen.

Krugerpark

We hebben dan al prachtige dingen in Zuid-Afrika gezien, zoals heel veel wilde dieren en fantastische uitzichten in het Krugerpark en de indrukwekkende bergen, meren, rotsen en watervallen van de beroemde panoramaroute. Het rijden door natuurparken en zelf op zoek gaan naar giraffes, leeuwen, neushoorns, zebra’s, gnoes, olifanten en andere mooie dieren, is fantastisch. Vooral als we ergens zijn afgedwaald in het park en weer eens verrassing tegenkomen, die we met niemand anders hoeven te delen. We leren wat kamperen in een daktent is en planten daarmee een zaadje voor het avontuur dat we nu aangaan in zuidelijk Afrika.

In Mozambique rijden we tot aan Tofo, een heerlijk rustig dorpje bij een breed zandstrand dat we nagenoeg voor onszelf hebben. In sommige houten hutjes in Tofo zijn mini-restaurantjes gemaakt, waar vers gevangen vis wordt gegrild en waar backpackers samen eten. We kunnen de hele dag op onze blote voeten lopen, want er ligt overal strandzand in de straatjes.

We sluiten onze vakantie af in Swaziland, dat tegenwoordig eSwatini heet. Hier fietsen we door wildparken en relaxen we nog wat bij het zwembad, voordat we weer via Johannesburg naar huis vliegen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s