De tombola van Rotterdam

Meer dan een maand stond onze Land Cruiser in een container te wachten op de kade van de Rotterdamse haven. Boten kwamen en gingen, maar onze vracht bleef staan. Het is een chaos bij Maersk, een van de grootste containerboeren ter wereld. Dat ene E en ene B uit Alkmaar daardoor straks een maand of langer moeten wachten op hun auto, dat zal ze aan hun boot roesten.

Maar het goede nieuws is: de auto staat inmiddels op het schip! Afgelopen weekend is onze container geladen op de MV Santa Rita, een forse dame met een lengte van bijna 300 meter. Ze is daarna vertrokken naar Londen, weer teruggegaan naar Rotterdam om nog meer vracht op te halen (don’t ask…) en nu in Bremen aangekomen. Onze auto is dus nog geen kilometer dichterbij Kaapstad, maar er zit in ieder geval beweging in. De geplande aankomst in Kaapstad is na alle omzwervingen nu 13 mei, maar dat is een vrij optimistische planning. We kunnen de boot volgen via een soort Flight Radar voor schepen, dus we houden hem in de gaten.

De eerste weken van onze reis gaan er nu dus iets anders uitzien dan we hadden bedacht. We beginnen met een weekje Kaapstad en daarna hebben we nog alle tijd om de omgeving te ontdekken. Zolang de auto er niet is, moeten we maar wijn gaan proeven bij alle wijnboerderijtjes rondom Kaapstad. Het is niet anders.

Nog maar twee weken

De vertrekdatum komt nu heel snel dichterbij. Het lijstje met dingen die we moeten regelen wordt korter, maar het helpt niet dat de huurders waarmee we zo goed als rond waren op het laatste moment hebben afgezegd. Nu moet de makelaar dus weer op zoek naar nieuwe gegadigden. Uiteindelijk zal het wel goed komen, maar het was fijn geweest als we dit voor vertrek af hadden kunnen vinken.

Inmiddels wél afgevinkt is ‘prikjes halen’, gisteren heb ik het laatste shot gekregen. Helaas kunnen we ons niet voor alles inenten, malaria bijvoorbeeld. En omdat we een groot deel van het jaar door malariagebied reizen, moeten we een kruiwagen aan pillen meenemen. Dat is niet alleen onhandig, maar ook behoorlijk duur. Nog even zien hoe we straks voor meer dan 1.000 euro aan medicijnen langs de douane kunnen smokkelen.

Verder voelt het vooral onwerkelijk dat we over twee weken toch echt aan ons avontuur gaan beginnen. We hebben er heel veel zin in, maar door de drukte afgelopen maand niet veel tijd gehad om daarbij stil te staan. Nog twee weken, om afscheid te nemen van onze lieve vrienden, familie en collega’s. Nog twee weken, voor de laatste etentjes en borrels. En nog twee weken voor de laatste klusjes in en om het huis. Ik denk dat we straks eerst een jaar gaan bijkomen.

16 gedachtes over “De tombola van Rotterdam

 1. Knap zoals jullie je opstellen op dit moment. Je voelt je enigszins ingeklemd tussen de vraag wie komt in ons huis en wanneer komt de auto in Kaapstad aan….. Het is wel leven met spanningen.
  Ik hoop dat jullie hier goed doorkomen. Ik wens jullie veel sterkte en elkaar tot steun kunnen zijn temidden van de vele onzekerheden. Groetjes en sterkte van Jan Moser.

 2. Leuk om te lezen dat de auto nu dan toch op de boot staat, phew!
  Volgende week nog een goed afscheid bij Plan International.
  Tot dan en succes met de laatste loodjes!
  Zenka

 3. Pfff wat een gedoe allemaal, maar straks kunnen jullie alle stress achter je laten en genieten van jullie avonturen in Afrika!
  Liefs, Pauline

 4. Gelukkig is de auto onderweg. Het lijkt me toch heel vervelend om steeds te zien en te horen dat ie nog stil staat terwijl jullie de auto op tijd hebben neergezet voor vervoer. Maar gelukkig is Kaapstad en omgeving geen verkeerde plek om dan maar een aantal weken door te brengen. En inderdaad prachtige wijnboerderijen te bezoeken in Stellenbos. Ik heb al afscheid genomen van Ellemieke omdat ik zelf vakantie heb. Maar heb haar beloofd dat ik jullie reis blijf volgen. Heel veel succes met de laatste voorbereidingen en alles wat daarbij komt kijken. Lieve groetjes. Wil.

 5. Het is een enorme onderneming en hetgeen ik ervan lees wekt bij mij de indruk dat jullie goed zijn voorbereid. Op veel tegenslagen kun je je nu eenmaal niet voorbereiden, zoals het schip dat jullie “huisje” meeneemt. Toch hoop ik van harte dat veel tegenslagen jullie bespaart zullen blijven. Ik wens jullie veel nieuwe indrukken en verrijking van de andere culturen en de landswijsheden. Sterkte en succes met de laatste loodjes en hoop jullie ergens volgend jaar weer te kunnen begroeten. Goede reis!

 6. Ik hoop dat jullie air Miles krijgen voor de reis die jullie auto maakt en als er geen huurders komen: wij houden een oogje in het zeil
  Garoet
  John

 7. Geweldig wat een spannende verhalen met mooie foto’s als ik 60 jaar jonger was dan had ik deze uitdaging om zo’n reis te maken zeker gedaan ,maar ja de
  tijd en communicatie is nu anders dan vroeger , ik ben al trots op eigen dat ik in mijn uppie met mijn 83 jaar nog naar Portugal reis daar een auto huur in en het binnen land verken , lieve Luitjes Ellemieke en Bob heel veel reis plezier en gezond weer terug in Holland veel liefs Arthur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s