Zachte landing in Kaapstad

Het moment waarop je het vliegtuig uitstapt. Waarop je een land voor het eerst ruikt, ziet en hoort. Ondanks het geluid van de vliegtuigmotor en de geur van kerosine voel je dat je een andere wereld binnenloopt. Na 11 uur vliegen en met een brak hoofd van een nacht nauwelijks slaap stappen wij de Zuid-Afrikaanse zon tegemoet. Terwijl ik van de vliegtuigtrap afloop probeer ik de eerste glimp van de Tafelberg op te vangen. Een klein kippenvelmomentje. We zijn er. Hier begint onze reis echt!

Daar waren we ook wel aan toe, eerlijk gezegd. Ik ga niet klagen, want we hebben dit heerlijke plan zelf bedacht, maar de laatste weken waren toch wel stressvol. Het zat ook niet mee met de verscheping van de auto en de verhuur van het huis. Dat laatste hopen we zo snel mogelijk af te ronden en de boot met de Land Cruiser dobbert ergens halverwege het Afrikaanse continent, dus die gaat in ieder geval de goede kant op. En dan was er ook nog de (gelukkig geslaagde) operatie van Ellemieke haar vader.

De laatste dagen voor vertrek stonden vooral in het teken van opruimen, inpakken en het huis klaarmaken voor de verhuur. En van afscheid nemen. Eerst van onze collega’s en toen van vrienden en familie. We zijn enorm verwend met lieve wensen en mooie bijdrages. Onze afscheidsborrel op een zonnige paasmiddag, op het terras van een cafeetje in het centrum van Alkmaar, was heel fijn.

Het begin

En nu zijn we dus in Kaapstad. Het begin van een jaar reizen, met alle vrijheid van de wereld en als enige beperking een dagbudget. Hoewel we nog maar anderhalve dag in Zuid-Afrika zijn, overheerst dat gevoel van alle tijd hebben nu al. We hoeven niks, behalve dat waar we zin in hebben. Kaapstad is een soft landing, met fijne restaurantjes, een prettig klimaat en supermarkten waar ze croissantjes en Nutella verkopen. In een van de oudste huisjes van de stad hebben we, in de levendige wijk Gardens, een heel mooi appartementje voor de komende week.

De eerste indruk van de stad zelf is lastig in een paar woorden te vatten. Levendig is misschien een goede poging voor een omschrijving, maar complex ook. Onderweg in de taxi vanaf het vliegveld ontgaan de eindeloze krottenwijken ons niet. Ze staan in schril contrast met de glimmende showrooms en jachthavens in de wijk Waterfront.

Die contrasten zijn overal in Kaapstad. Het maakt dat het niet echt een samenhangende stad is, maar meer een verzameling totaal verschillende wijken die per toeval tegen elkaar aan liggen. Verschillen in bouwstijl, sfeer en welvaart zijn elke paar straten weer anders. De felgekleurde huisjes van Bo-Kaap vind je nergens anders in de stad. En het oude straatje met schattige kinderkopjes en witte huisjes waar ons appartementje staat, lijkt verdwaald op deze plek. In veel delen van de stad zijn lelijke flats en andere hoge gebouwen lukraak over de straten uitgestrooid. En dan zijn er ook nog de koloniale gebouwen, die vaak prachtig zijn gerestaureerd.

Flaneren in Waterfront

Gisteren zijn we naar Bo-Kaap geweest. De gekleurde huisjes worden vooral bewoond door moslims en overal zijn moskeetjes. Allahu Akbar komt hier niet uit een krakende megafoon, maar daalt via een prachtige, donkere stem neer in de wijk. Het contrast met de wijk Waterfront, die we daarna bezoeken, is enorm. Het is wel een heel fijne plek, waar in oude havengebouwen foodhalls en restaurantjes zijn gevestigd. Op zaterdag komen mensen uit heel Kaapstad hier om te flaneren, een visje te eten en te luisteren naar de straatmuzikanten. Muziek vind je trouwens je overal in de stad, van zangers met een gitaartje tot complete a cappellakoren. En allemaal even goed. Bertje Doperwtje zou hier geen stuiver ophalen met z’n geschreeuw (voor de niet-Alkmaarders, Google is je vriend. Maar ik zou het niet doen…)

Veelzijdig, levendig, grote tegenstellingen en een ingewikkelde geschiedenis. Dat is het Kaapstad dat we tot nu toe hebben gezien. Het Kaapstad waarin zwervers langs glimmende Porsches strompelen en zwart en wit zowel naast, met als langs elkaar leven. De komende week hopen de stad verder te ontrafelen. Op ons eigen tempo, want we hebben alle tijd van de wereld.

18 gedachtes over “Zachte landing in Kaapstad

 1. Wat heb je dat mooi beschreven Bob!
  Ik hoop dat er nog veel van dit soort beschrijvingen zullen komen….het is de moeite van het lezen waard.
  (Daar moet je je professie van maken😉)

 2. Wat plezierig om zo te lezen en zo herkenbaar. Ik ben weer terug in Kaapstad. Wat een bijzondere stad en een prachtige omgeving. Geniet ervan en ik blijf jullie volgen.

 3. Zeg Bertje is toch Alkmaars hoop in bange dagen hoor!!! 🤣

  Geniet samen! Je kan mooi schrijven Bob!

  Gr. Jasper (collega van Ellemieke)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s