Een jaar later

Het moment ging zomaar voorbij. Het moment waarop het een jaar geleden was dat we zouden vertrekken naar Zuid-Amerika. En dus zou nu ook het moment aanbreken om terug naar Nederland te vliegen. Een jaar gaat snel, ook als je niet reist.

Het is niet dat we elke dag weemoedig denken aan waar we nu hadden kunnen zijn. Dat we nu op een palmenstrand in Colombia zouden zitten, of op een ijsschots in Patagonië. Maar het idee is leuk dat we, een jaar na de oorspronkelijke vertrekdatum, de reis nu in het vooruitzicht hebben in plaats van achter de rug.

Dat vooruitzicht is nog wel erg vaag. We krijgen vaak de vraag wat onze planning is, of we al weten wanneer we op reis gaan. Het simpele antwoord: nee. Het uitgebreide antwoord is dat we het gewoon niet weten, er zijn teveel onzekere factoren. Iedereen heeft de verschrikkelijke beelden uit Brazilië wel gezien, van enorme terreinen met talloze graven en rijen voor de ziekenhuizen. Corona is daar echt voorlopig niet klaar. En de Braziliaanse variant verspreidt zich razendsnel over het continent. Zelfs in Chili, waar het vaccineren op schema lag, gaat het nu weer bergafwaarts. Dus een datum plakken op een mogelijk vertrek? Nee, we moeten echt afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt.

Eerder dan maart volgend jaar zal het in ieder geval niet worden. Ik heb sinds 1 maart een leuke nieuwe baan en het voelt dan wel goed om minimaal mijn contract vol te maken. Misschien dat maart 2022 nu realistisch klinkt als vertrekdatum, maar we maken ons geen illusies.

Uit de stalling

Eind deze maand halen we de Land Cruiser uit de stalling. We hebben de auto dan alweer bijna een jaar in bezit, dus het is tijd voor een beurtje, een verse apk en we laten meteen sterkere veren achter monteren. Ook moeten we nog wat verbeteringen uitvoeren aan de inbouw, zoals een vergrendeling voor de laden en een lampje voor boven de keuken. Verder hebben we begin juni eindelijk een afspraak voor de montage van de luifel en half juni ga ik mijn verjaardagscadeau van Ellemieke verzilveren, een autosleutelcursus die is toegespitst op de Land Cruiser. Ik ben benieuwd!

Als de auto weer voor de deur staat kunnen we in de zomer af en toe een weekendje kamperen als het mooi weer is. We hadden het plan om in juni richting Noorwegen te gaan voor een paar weken, maar dat komt waarschijnlijk net iets te vroeg. Het wordt dus waarschijnlijk september, maar dan wel naar Zuid-Europa omdat kamperen toch vooral leuk is als het een beetje warm is. Ach, we zien het wel. We kunnen gaan wanneer we willen (en als we vrij kunnen krijgen).

Weer vooruit kijken

Ik zal niet zeggen dat de afgelopen twaalf maanden leuk zijn geweest. Die grote reis stond en staat ook een beetje symbool voor iets wat we juist kunnen doen omdat andere deuren gesloten blijven voor ons. Dan is het extra zuur als dat ook niet door kan gaan. We proberen altijd positief te blijven en dingen te relativeren (en dat moet ook), maar dat lukt niet altijd.

Gelukkig kunnen we weer vooruit kijken. We willen ook niet steeds het gevoel hebben dat alles op pauze staat. Dat gevoel kent iedereen wel denk ik, de coronapauze. Wachten tot alles weer normaal wordt en verder kan gaan. Als Nederland een beetje (meer) open gaat de komende maanden, dan kunnen we op een terrasje met een koud drankje weer op een leuke manier terugkijken over wat er de afgelopen tijd (niet) is gebeurd.

5 gedachtes over “Een jaar later

 1. Ik kan me het gevoel een denkbeeldige terugreis goed voorstellen, terwijl je niet bent weggeweest. De enige troost is, dat je er niet aan moet denken temidden van een ernstige corona crisis te moeten verkeren.

  Outlook voor iOS downloaden ________________________________

 2. Mooi om te lezen!
  Leef met jullie mee. Die reis gaat er hoe en wanneer dan ook komen. Waarschijnlijk beter voorbereid dan jullie ooit voor mogelijk hadden gehouden.

 3. Nog even terugkomen op het “”terugblikken in de tijd””. Wat ik eigenlijk hierin mis, is dat jij recent een mooie baan hebt gekregen. Een soort coördinerende baan, van waaruit mensen in verdrukking in binnen- en buitenland extra aandacht krijgen. Je hebt het erg naar je zin en fijne collega’s.
  Dat pluspunt in jouw leven had je best mogen noemen, na die grote teleurstelling dat de reis niet door kon gaan.. Met die nieuwe baan zijn wij ook erg blij! Ik hoop dat jullie in aangepaste vorm dit jaar nog kunnen genieten van de Land Cruser. Succes met de sleutelcursus.

  • Haha.. de nieuwe baan stond zeker in het verhaal. Maar misschien niet zo gedetailleerd als jij het zou doen. Dan zouden het ook wel erg lange verhalen worden ben ik bang 😉. Maar we gaan vast en zeker genieten van onze kampeerauto komende zomer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s